Spartathlon

spartathlon-1

INTRODUCCIÓ

Els dies 27 i 28 de setembre d’enguany tindrà lloc a Atenes la 30ena edició d’una de les curses d’ultradistància amb una aurèola més llegendària: l’Spartathlon.  Imagineu-vos 250 kms de tòrrit asfalt esquivant l’eixam de cotxes d’hora punta, un sol sofocant sobre els vostres clements caps, la visió inacabable d’un perfil de turons serpentejants i la temuda presència de l’ascensió al Mont Parnasi de 1200 mts d’alçada amb un descens de les temperatures que poden rondar els 4 graus. Atraient, no? I malgrat tot, els guanyadors, que seran tots aquells que aconsegueixin dominar la calor i els exigents temps de tall, no buscaran recompenses ni reconeixements. L’únic que trobaran en arribar al centre d’Esparta, serà la majestuosa estàtua del Rei Lleònides a qui besaran mentre són coberts amb una diadema de llorer emulant els antics atletes de la Grècia Clàssica.

HISTÒRIA

Corria l’any 490ac quan els perses van decidir atacar la ciutat d’Atenes per tal d’engrandir el seu ja gran Imperi Persa. Aclaparats, els atenencs van enviar un missatger cap a la ciutat d’Esparta per tal de demanar reforços. Diu la llegenda que Philipides va recórrer els 240 kms que separen les dues ciutats en menys de 48 hores. La seva gesta va ser la llavor que quasi 2500 anys després inspiraria al militar anglès i enamorat de la Grècia Clàssica, John Foden. Corredor de fons ell mateix i impressionat pel relat d’Herodot, Foden va volguer probar la veracitat d’aquella heroicitat i el 1982 sortí juntament amb 4 col.legues seus des d’Atenes rumb a Esparta. Necessitarien 36 hores per culminar la proesa i així demostraren que la llegenda de Philipides era perfectament factible.

L’any següent organitzarien la primera carrera internacional de l’Spartathlon: 45 corredors hi prengueren part.

PARTICIPANTS

Entre els noms de corredors llegendaris que han participat a l’Spartathlon n’hi ha un que brilla per sobre de la resta: Yiannis Kouros. L’inigualable corredor grec guanyaria les edicions de 1983, 1984, 1986 i 1990, totes elles per sota de les 22 hores. Establint un record imbatut fins avui de 20 hores 25 minuts l’any 1984. Així com el corredor americà Scott Jurek vencedor durant tres anys consecutius del 2006 al 2008 amb un millor temps de 22 hores i 20 minuts. I l’actual posseïdora del record femení de la proba Elizabeth Hawker (vencedora en cinc ocasions de l’UTMB, record del món de 24 hores en ruta amb 247 km, campiona del món de 100 kms en ruta amb 7 hores i 29 minuts, etc) amb un temps de 27 hores i 2 minuts aconseguit l’any passat i entrant tercera de la general.

Cal dir que Kouros, l’any 2005,  portà l’Spartathlon a un nivell totalment desconegut i difícilment igualable. Emulant el corredor Philipides, Kouros es va  proposar recórrer els 240 kms entre Atenes i Esparta, ANAR I TORNAR.  Temps destinat: 53 hores I 43 minuts. IMPRESSIONANT!!!

ACTUALITAT

En l’Spartathlon actual hi ha una limitació d’uns 300 participants vinguts de totes les parts del món i que han de complir amb uns requisits previs per poder-hi participar:

1. Tenir almenys una carrera de 100 kms en menys de 10 hores i 30 minuts

2. Haver participat anteriorment a l’Spartathlon i haver arribat al punt de control de Nestani ( km 172) en menys de 24 hores i 30 minuts

3. Haver acabat alguna edició de l’Spartathlon

4. Tenir alguna cursa de més de 200 kms, de 24 hores i haver fet com a mínim 180 kms, o bé de 48 hores i haver cobert 250 kms.

Cal dir que en l’edició del 2012 de 310 corredors que prengueren la sortida nomès 72 arribaren a besar l’estàtua de Lleònides. Això vol dir que un 77% del total no aconseguí acabar la prova.

Tot un repte!

Deixa un comentari